Krijg wedden op Paardenrennen volledig onder de knie dankzij deze gids

Wedden op paardenrennen kan vaak een heel complexe taak zijn aangezien het in zijn geheel volledig verschilt van wedden op andere sporten. Behoor je tot die mensen die geen idee hebben wat paardenrennen en het wedden op paardenrennen inhouden? Lees dan aandachtig deze gids met tips door om je kennis te verbreden over de verschillende soorten paardenrennen, hoe te wedden op de paardenkoers en zo veel meer.

Wat is paardenrennen?

De sport van het paardenrennen, soms ook wel rensport of paardenkoers genoemd, wordt beoefend in honderden landen over de wereld. Bij paardenrennen nemen er steeds een bepaald aantal paarden het tegen elkaar op in een race. Jockeys berijden de paarden in een met gras of zand bedekte ovalen piste met het doel als eerst over de streep te komen.

Wanneer paarden aan het rennen zijn (in galop) halen ze snelheden van gemiddeld 40-50 km/u. De snelst gemeten officiële snelheid van een paard ging zelfs net over 70 km/u.

Soorten paardenrennen

Paardenkoersen worden gereden in twee verschillende vormen: met of zonder obstakels. De afstanden van koersen zijn verschillend per koers en zijn bij de races zonder obstakels gewoonlijk 1200, 1600 of 2400 meter. Bij de races met obstakels is de snelheid gewoonlijk lager en wordt er over een langere afstand gereden, gewoonlijk tussen de 2800 en 4500 meter. Voor dat de race start worden de jockeys met hun paarden aan de starthekken gezet en wanneer deze geopend worden gaat de race van start.

Hoe wedden op paardenrennen

De eenvoudigste weddenschap bij het inzetten op paardenraces is de winstweddenschap. Daarbij zet je, zoals de naam ook zegt, in op de winnaar van de race. Je kan inzetten op zo veel paarden als je wil om je kans te vergroten, maar vergeet zeker niet naar de statistieken van de verschillende paarden te zien. Sommige paarden zijn sterker in bepaalde soort races en het vormpeil, steeds aangegeven bij het paard zelf, geeft je een indicatie van hoe goed het paard presteerde in eerdere races.

Bij het wedden op paardenrennen zal je merken dat je kan kiezen tussen de huidige notering of SP. SP (starting price) houdt in dat je wedt dat het paard zal winnen, met de noteringen zoals deze bepaald zijn bij de start van de race. Verwacht je dat een notering zal stijgen maar een paard wel zal winnen, is het interessant hier op in te zetten.

Forecast

Wanneer je inzet op Forecast, zet je in op een combinatie van paarden en op welke positie de paarden zullen eindigen. Gewoonlijk is dit op de eerste en de tweede van de race. Je kan erbij ook inzetten op ‘willekeurige positie’ wanneer je niet zeker bent welke van de twee paarden nu precies zal winnen. Verwacht je in een race dat meerdere paarden in aanmerking zullen komen voor de top 2 van een race, kan je bij ‘willekeurige’ ook meerdere paarden selecteren. Zo plaats je automatisch sportweddenschappen op elke mogelijke combinatie van paarden. Dit soort weddenschappen kan je ook vaak vinden bij live wedden, en via Unibet kun je de grootste paardenraces live bekijken met onze streaming service. 

Each Way weddenschappen

Wanneer je vaker op andere sporten wedt, ben je de term misschien wel eerder tegengekomen: de Each Way bet, vaak afgekort als E/W. Wanneer je op een notering klikt van een paard zal je in de wedcoupon zien dat je deze kan selecteren. Bij een Each Way bet zet je zowel in op een paard om te winnen als om zich te plaatsen. Mocht een paard zo niet in staat zijn om een race te winnen, kan je nog wel winst maken als het zich plaatst. Je kan het op die manier bekijken als een soort Handicapbet bij het paardenrennen.

De regels voor het plaatsen van een paard zijn afhankelijk van het aantal paarden in een race. De specifieke regels worden ook steeds bij elke race aangegeven bij de Each Way terms.

  • In races met 2-4 paarden kan er enkel ingezet worden op de winnaar van een race
  • Bij 5-7 paarden win je met een kwart van de noteringen als je paard bij de top 2 eindigt, aangegeven als 1/4 1-2
  • Bij 8-11 paarden krijg je 1/5 van de notering als je paard bij de top 3 eindigt (1/5 1-3)
  • Bij races met 12-15 paarden krijg je 1/4e van de notering als het paard bij de top 3 eindigt.  (1/4 1-2-3)
  • Bij 16 of meer paarden krijg je 1/4e van de notering als het paard bij de top 4 eindigt (1/4 1-2-3-4)

Belangrijk bij E/W is te weten dat de bewerking die je moet doen bij de notering gebaseerd is op het fractionele oddsformaat, we leggen dit even uit met een exact voorbeeld:

Stel, je ziet een paard waarvan je verwacht dat het wel eens goed zou kunnen presteren en het paard heeft een notering van 11 om de race te winnen. Als je toch het risico wil indekken kan je inzetten op de E/W, voor deze race staat deze ingesteld op 1/5 1-2-3. Je kiest voor een inzet van 10 euro E/W, wat wil zeggen dat je 10 euro inzet op het paard om te winnen, en 10 euro op het paard om zich te plaatsen: 20 euro in totaal.

Het winstgedeelte is eenvoudig te berekenen: als je paard wint krijg je 10 euro x notering 11.00 dus hiervoor krijg je 110 euro. Voor het E/W gedeelte dien je de fractionele notering (10 tegen 1 ofwel 10/1) door 5 te delen. De notering vormt dan 2 tegen 1, wat neerkomt op een notering van 3.00. Als het paard zich weet te plaatsen, win je dus 30 euro.

Geen zorgen als het omzetten van fractionele naar decimale odds volledig nieuw voor je is. Bij Unibet kan je je inzet bepalen en wordt automatisch voor jou berekend wat de potentiële uitbetaling is van je weddenschap met of zonder Each Way.

(Tattersalls) Regel 4

Bij de meeste paardenraces wordt er rekening gehouden met Regel 4, aangegeven met de tekst: ‘Regel 4 kan gelden’. Regel 4 betekent dat wanneer er een of meerdere paarden van de race uiteindelijk niet deelnemen, de noteringen op de race gewijzigd worden.

Wedden op paardenrennen is uniek op zoveel manieren en net zoals de bekende Regel 4 is er nog zo veel meer te leren van de sport om een expert te worden. We hopen dat je op basis van deze gids al een mooie basis.

Unibet biedt sommige van de beste noteringen aan op het gebied van paardenrennen en heeft daarnaast een groot aanbod van races over de hele wereld. Mis bovendien geen enkele livestream van je lopende weddenschappen zodat je live al je weddenschappen kan volgen!

Unibet Sports app

De Unibet sports app maakt wedden op sport nog sneller en eenvoudiger. Download hem nu voor je eigen gemak! 

 

Wed op paardenrennen