Hoe wedden op NFL: American Football?

De geschiedenis van het wedden op de NFL, de grote American Footballcompetitie, is sterk gerelateerd aan de geschiedenis van het sportwedden in het algemeen. Het was dankzij het oprichten van de National Football League (NFL) in de VS dat de populariteit van het sportwedden echt explodeerde. Tegenwoordig kan iedereen wereldwijd naar de NFL kijken en tegelijkertijd wedden, waar je ook bent. Deze populariteit groeide de laatste jaren dan ook ver buiten de Amerikaanse grenzen en daarom worden elk jaar enkele wedstrijden buiten de VS afgewerkt. Voor veel mensen kent deze sport echter nog veel geheimen, en daarom laten we je in deze gids al wat kennis maken met de sport en het wedden erop.

Wedden op American Football uitgelegd

American Football is veruit de populairste sport in de VS en voor een lange tijd was het dan ook enkel in de VS populair. Met de opkomst van online wedden en livestreaming is de sport veel toegankelijker geworden en is NFL kijken op zondag niet alleen meer een Amerikaanse traditie. De wedstrijden starten op zondag gewoonlijk tussen 19u en 22u, wat het ook een perfecte sport maakt in Europa om het weekend mee af te ronden. Al de wedstrijden zijn perfect gemaakt voor het wedden, aangezien er steeds tientallen verschillende soorten weddenschappen mogelijk zijn, zowel voor als tijdens de wedstrijd. We kijken even naar de populairste soorten sportweddenschappen.

Hoe het wedden op American Football werkt

Moneyline weddenschappen

Een van de populairste weddenschappen bij de NFL zijn de moneyline weddenschappen. Dit houdt in dat je inzet op welk team de wedstrijd zal winnen. Er is geen gelijkspel mogelijk zoals je hebt bij het wedden op voetbal. Mocht de wedstrijd toch gelijk eindigen na de reguliere speeltijd, dan telt overtime mee voor de weddenschap.

Wedden op handicaps

Ook wel ‘spread betting’ genoemd, is een andere populaire vorm van het wedden op de NFL. Bij dit soort weddenschappen wordt er een virtueel voor- of nadeel gegeven aan beide ploegen om het een meer gelijke strijd te maken.

Concreet voorbeeld: een game tussen de Atlanta Falcons en de New Orleans Saints. In deze spannende felbevochten wedstrijd voel je dat de Saints de wedstrijd zullen winnen met minimaal 3 punten verschil. In dit geval zet je in op New Orleans om te winnen met een handicap van -2.5. Er zijn vaak verschillende spreads mogelijk, die vaak mooie winsten kunnen opbrengen.

Over/under weddenschappen

Bij over/under weddenschappen zet je in op het totaal aantal punten in een game dat door beide teams samen gescoord wordt, inclusief overtime. Het aantal punten kan enorm verschillen en is afhankelijk van de teams tijdens een wedstrijd, maar ligt gewoonlijk tussen 35 en 50 punten. Net zoals in het wedden op andere sporten is een goede voorbereiding belangrijk bij dit soort weddenschappen. Neem dus zeker een kijkje bij de sterktes en zwaktes van beide teams om tot een goede bet te kunnen komen.

American football is daarnaast ook een heel tactische sport waarbij er vele pauzes of time-outs zijn tussen verschillende fases. Dat maakt de sport ook perfect om live op in te zetten, aangezien je dan zelf perfect de mogelijkheid hebt om de situatie te analyseren en de juiste bets te plaatsen. Vergeet daarnaast ook niet dat er naast de wedstrijden ook meerdere seizoensweddenschappen mogelijk zijn zoals de winnaar van de finale wedstrijd, de bekende SuperBowl, en de winnaars van de verschillende conferences. Ook voor het seizoen zijn de weddenschappen op de beroemde NFL draft zeer populair.

Super Bowl 2021: Winnen de Chiefs of de Buccaneers?

De Super Bowl 2021 wordt op zondag 7 februari 2021 (8 februari om 0.30 uur onze tijd) gespeeld. Dan zal duidelijk worden wie van de Kansas City Chiefs of Tampa Bay Buccaneers de NFL-titel binnenhaalt. De Chiefs wonnen de Super Bowl 2020 vorig jaar door de San Francisco 49'ers te verslaan. Kunnen ze ook Super Bowl 2021 op hun naam schrijven en hun titel verlengen? Niet als het van Tom Brady en zijn Tampa Bay Buccaneers afhangt natuurlijk. 

Het is de 10e keer dat de quarterback aan een NFL-seizoensfinale deelneemt. Zo’n finale is niet alleen een hoogdag voor deze topsport, maar ook een hoogdag van Amerikaanse show en spektakel. Dat gaat voor de Super Bowl 2023 niet anders zijn ook al wordt het deze keer niet het gebruikelijke massa-event. De plaatselijke coronamaatregelen zorgen ervoor dat het aantal toegelaten toeschouwers in het Robert James-stadion in Tampa (Florida) tot 22.000 wordt beperkt, een venue die in normale omstandigheden meer dan 65.000 supporters kan ontvangen. Iets zegt ons dat het er nog altijd voldoende publiek zal zijn om de Buccaneers en de Chiefs tot indrukwekkende prestaties en een resem touchdowns aan te moedigen. 

 

Wed op American Football