Hoe wedden op MMA en UFC: een handige wedgids

De eerste vraag die mogelijk bij je opkomt hierbij is: “Waar staat MMA nu eigenlijk voor”? Wel, MMA staat voor Mixed Martial Arts, een spannende en entertainende gevechtssport waarbij meerdere gevechtssporten gecombineerd worden en ook heel veel toegestaan is. De gevechtssporten die gecombineerd worden zijn onder andere worstelen, judo, karate, kungfu, kickboksen, thaiboksen en jiujitsu. Sinds enkele jaren is ook het wedden op MMA zeer populair.

Wat is MMA?

MMA is een gevechtssport waarin een gevecht bestaat uit een vooraf bepaald aantal rondes. In de bekendste MMA-competitie Ultimate Fighting Championship, beter bekend als UFC, zijn de rondes 5 minuten lang en worden er drie rondes gespeeld, bij titelgevechten is dit meestal 5 rondes. MMA-gevechten kunnen soms complex zijn, zeker als het aankomt op het winnen van een gevecht. Daarom geven we hier alvast een overzicht.

Knockout

Knockout (KO) is een van de manieren om te winnen. KO wordt verklaard wanneer een van de vechters neergehaald wordt en niet meer in staat is om het gevecht verder te zetten. Een Technische Knockout (TKO) wordt verklaard wanneer ofwel de scheidsrechter of de dokter aangeeft dat een vechter niet meer in staat is verder te vechten.

Submission

Een andere manier is ‘submission’, waarbij een vechter de andere vechter in een positie kan houden waaruit hij niet meer kan ontsnappen. Dit kan ook bepaald worden door de scheidsrechter, wanneer een vechter mogelijk een blessure kan overhouden aan de submission. Een andere manier is door opgave, meestal tussen de rondes door een vechter of zijn entourage. Ook kan men winnen door beslissing, wanneer er na het einde van de tijd nog geen winnaar bepaald is. Dit wordt bepaald door drie juryleden op basis van verschillende criteria. Een laatste manier is diskwalificatie, wanneer een vechter meerdere waarschuwingen heeft gekregen of moedwillig een illegale techniek heeft gebruikt in het gevecht.

Hoe wedden op MMA?

Match betting

Niets geeft een beter gevoel dan in te zetten op een vechter om de wedstrijd te winnen en dan vervolgens die vechter in de eerste ronde op een spectaculaire manier te zien zegevieren. En het inzetten op wedstrijdwinnaars ofwel match betting is dan ook veruit het populairste (en eenvoudigste). Je zet eenvoudigweg in op wie dat je verwacht dat de wedstrijd wint. Wie de avontuurlijke kant op wil gaan kan ook inzetten op een gelijkspel voor een heel hoge notering, aangezien dit slechts zelden voorkomt.

Aantal rondes

Een andere populaire weddenschap is op het aantal rondes van een gevecht. Als bijvoorbeeld bij een titelgevecht waarbij 5 rondes gespeeld kunnen worden de lijn ligt op over/under 3.5 rondes betekent het dat je je weddenschap wint als er langer wordt gespeeld dan halfweg de vierde ronde (over) of minder lang als je inzet op de under.

Ronde en methode

Een andere populaire manier om in te zetten op MMA is in te zetten op ronde en methode. Hierbij zet je in in welke ronde dat je verwacht dat de kamp afgelopen is en op welke manier. Vaak kan ook de wedstrijdwinnaar gecombineerd worden met welke methode. Om hierop in te zetten is het interessant te kijken naar de geschiedenis van beide vechters, aangezien andere stijlen vaak leiden tot andere manieren om te winnen.

Wed op MMA