Hoe wedden op darts?

Darts is een van de sporten die je vaak zelf eerder gaat spelen dan er op te wedden. Maar naast dat darts wereldwijd een van de populairste een van de populairste caféspelen is, is ook het wedden op darts een uiterst spannende en populaire sport om op te wedden. Hoewel darts in eender welke vorm al eeuwen gespeeld wordt, is het als professionele sport nog zeer jong. De BDO ofwel British Darts Organisation werd opgericht in 1973 met de eerste World Championships die gespeeld werden in 1978. Net zoals snooker is darts populair geworden dankzij de geschiktheid om op TV uit te zenden. De populariteit startte in het Verenigd Koninkrijk, maar die populariteit groeide al snel wereldwijd met enkele sterke Nederlandse en Belgische spelers.

Hoe speel je darts – de regels

De regels van darts zijn vrij eenvoudig. Elke speler gooit om de beurt 3 darts met de bedoeling de score zo snel mogelijk van 501 tot 0 te brengen. Er zijn 20 verschillende zones op het bord met waardes tussen de 1 en 20. In elke zone is het mogelijk om de dubbele waarde (double) ervan te gooien (buitenste rand van het bord) of de drievoudige waarde (triple) op de middelste rand. Daarnaast is er ook een bullseye in het midden van het bord, waarvan de buitenste rand 25 waard is en het midden 50. Om een ronde (leg) te eindigen, moet er geeindigd worden met een double.

Er zijn gewoonlijk 2 verschillende wedstrijdformaten waarin gespeeld kan worden. In het ene formaat wordt er gespeeld tot een bepaald aantal legs en het aantal legs dat behaald dient te worden kan groter worden naargelang het spel vordert. In een ander formaat wordt er gespeeld tot een bepaald aantal sets, en een set bestaat dan uit meerdere legs (meestal best-of-5).

Hoewel de regels eenvoudig zijn, kan eender wie dat ooit dartspijlen heeft vastgehad zeggen hoe moeilijk de sport wel niet kan zijn. Hoewel sommige toppers zoals Michael van Gerwen en Kim Huybrechts het eenvoudig doen lijken om die Triple 20s te gooien, moet je het zelf maar eens proberen. Over deze toppers gesproken, laten we even kijken hoe we kunnen wedden op deze topdartsgames.

Wedden op darts via de Unibet app

Als je wilt wedden op darts en je speelt niet op een laptop of desktop, dan is het misschien handig om de Unibet App te downloaden. Hiermee krijg jij makkelijk een overzicht van welke darts bets er te vinden zijn op elk moment. Mocht je de app niet willen downloaden en toch spelen vanaf je smartphone kun je uiteraard ook via je explorer bij de dart bets komen.

Darts wedtips

Match betting is veruit het populairste bij het wedden op darts. Heel eenvoudig: je zet daarbij in op wie jij denkt dat de wedstrijd zal winnen. Daarnaast kan je meestal ook inzetten op de exacte juiste score of het totaal aantal legs in een wedstrijd.

Outright betting

Een andere populaire vorm van het wedden op darts is outright betting. Daarbij zet je in op de winnaar van een toernooi. Daarnaast zal je vaak ook andere toernooiweddenschappen vinden zoals of er een 9-darter voorkomt of tijdens de Premier League of Darts welke wedstrijd de meeste 180s heeft en het aantal 180s op een speelavond.

Over/under weddenschappen

In darts is er ook heel veel actie op over/under weddenschappen, zoals het aantal sets of legs in een wedstrijd. Zet je zo in op ‘over 4.5 sets’ in een wedstrijd waarbij de spelers als eerste 3 sets moeten winnen win je je weddenschap wanneer de wedstrijd 3-2 eindigt in het voordeel van eender welke speler. Bij minder sets verlies je je bet. Ook de over/under weddenschappen over het aantal 180s in een wedstrijd of set zijn populair.

Handicap wedden

Een andere populaire vorm van weddenschappen zijn handicaps, zoals bijvoorbeeld set handicaps. Zo zal je vaak zien dat je voor wedstrijden van van Gerwen de notering voor Van Gerwen om te winnen laag is aangezien hij vaak als favoriet aanzien wordt. Bij handicap betting wordt er een virtueel voor- of nadeel aan een speler gegeven en worden weddenschappen afgehandeld op basis van dat verschil.

King of the Oche

Een ander speciaal bettype is ‘King of the Oche’. Hierbij win je je weddenschap op een speler wanneer hij in een wedstrijd zowel wint, de hoogste checkout (score bij laatste uitworp) en het meeste 180s heeft.

Aangezien de meeste dartswedstrijden ook perfect te volgen zijn via streaming wat we aanbieden via Unibet TV is het één van de ideale sporten om live op te wedden om de wedstrijden nog net iets spannender te maken.

Wed op darts