WK 2022 Wedgids: Alles over wedden op het WK voetbal 2022

augustus 22, 2022

Het WK 2022 bepaalt wie in 2022 de wereldkampioen voetbal wordt. België is een van de 32 landen die meedoen aan dit toernooi, dat bestaat uit een groepsfase en vier rondes in de knock-outfase. In het voorgaande toernooi, de editie in 2018, wisten de Rode Duivels nog de derde plaats te halen. Voor de huidige editie zijn de kansen voor het Belgische team lager ingeschat, maar dat betekent niet dat een verrassing niet mogelijk is. Hieronder leest u alles over het WK 2022, zoals het speelschema voor België, de route naar de finale en de beste tips om te wedden op WK 2022.  

Waar wordt het WK 2022 gehouden?

Het WK 2022 wordt gehouden in Qatar, een schiereiland in het Midden-Oosten. Dit verklaart ook waarom het WK voetbal dit keer aan het einde van het jaar wordt gehouden, in plaats van ‘s zomers. Er zijn acht stadions, verdeeld over vijf steden. Alle speelsteden liggen in de buurt van hoofdstad Doha - twee stadions staan in de hoofdstad zelf, terwijl drie stadions in voorstad Ar Rayyan staan. 

Daarbij komt nog dat Qatar qua oppervlakte kleiner is dan België. Bij het rondreizen tussen verschillende speelsteden zullen de teams zeker geen jetlag krijgen. De Rode Duivels verblijven bij de grens met Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf, maar hebben voor de drie eerste wedstrijden een reistijd van nog geen uur. 
Voor het WK zijn een aantal stadions speciaal gebouwd. Hierbij valt op dat de meeste stadions na het WK 2022 flink worden verkleind, zodat het maximale aantal toeschouwers van zo’n 40.000 naar 20.000 gaat. Voor stadion 974, gebouwd uit 974 containers, geldt zelfs dat het een tijdelijk en modulair stadion is. 
België speelt in de groepsfase in twee verschillende stadions: de eerste en laatste match vinden plaats in het Ahmed bin Alistadion, terwijl de wedstrijd tegen Marokko in het Al Thumamastadion wordt gespeeld. Ook hier geldt dat beide stadions nog geen half uur uit elkaar liggen.   

WK 2022 landen en speelschema

Na een prima WK 2022 kwalificatie tegen onder andere Wales en Tsjechië heeft België zich als groepshoofd geplaatst voor het WK. Dat mocht ook wel, want bij de loting stonden de Rode Duivels alleen achter Brazilië op de wereldranglijst. Hierdoor ontliep het grote landen als Frankrijk, Engeland Argentinië en Spanje. Uiteindelijk is België in de poule van het WK 2022 terechtgekomen bij Kroatië, Marokko en Canada. 

Daarbij heeft België ook een prettig speelschema. In groep F wordt de eerste match gespeeld op 23 november en hierbij spelen de Belgen tegen Canada, dat zich voor het eerst sinds 1986 heeft gekwalificeerd en nog nooit maar een doelpunt heeft gescoord op een wereldkampioenschap. De tweede tegenstander, Marokko, is ook een gemakkelijker tegenstander. Op die manier kunnen de Rode Duivels zich opwarmen voor de zwaarste tegenstander: Kroatië. Met wat geluk is België dan al gekwalificeerd voor de volgende ronde. 

Die volgende ronde wordt sowieso zwaarder. Niet alleen omdat de knock-outfase sowieso alle sterkste landen heeft, maar ook omdat groep F van België gekoppeld is aan groep E: de groep des doods. Duitsland en Spanje zijn de favorieten voor de groepswinst hier, maar als België de groep wint, speelt het tegen de nummer twee uit deze groep (en andersom). Als groepswinnaar krijgt België ook een extra dag om zich voor te bereiden op die volgende ronde. 

België in de knock-outfase WK 2022

Weten de Rode Duivels die lastige eerste wedstrijd in de knock-outfase te overleven, dan weet het waarschijnlijk Brazilië te vermijden tot aan de halve finale. De sta-in-de-weg in de kwartfinale is dan mogelijk Zwitserland (tweede groep G) of Portugal (eerste groep H). Andere teams uit die groepen met een kans op de volgende ronde zijn: Uruguay, Zuid-Korea en Servië. De finale is op 18 december. 

In tegenstelling tot de traditie wordt de openingswedstrijd op 21 november niet gespeeld door het thuisland, maar door Nederland en Senegal. Het tijdstip van die eerste match is 11:00 ‘s ochtends Belgische tijd. Andere wedstrijden worden gespeeld op allerlei momenten van de dag; zo speelt België om 20:00 tegen Canada, om 14:00 tegen Marokko en 16:00 tegen Kroatie. Die laatste wedstrijd wordt op hetzelfde moment gespeeld als de match tussen de andere twee tegenstanders in de groep.   

WK 2022 Kwalificatie

De kwalificatie voor België kwam eigenlijk niet in gevaar. Grootste concurrent Wales werd al in de eerste match opzij gezet: 3-1. De tweede wedstrijd in en tegen Tsjechië werd gelijk, maar daarna werden er pas weer punten verspeeld in Wales, toen kwalificatie reeds veilig was gesteld. Verloren werd er nooit en alleen Servië wist evenveel punten te halen (in groepen met vier tegenstanders). Alleen Engeland, Nederland en Duitsland scoorden vaker per wedstrijd. 
Engeland maakte in Europa de meeste indruk in de kwalificatie voor het WK 2022. Het verloor niet en scoorde 39 doelpunten (drie tegen) tegen vijf tegenstanders. Vooral San Marino was met een 10-0 verlies het slachtoffer van de Engelse geldingsdrang. 

Buiten Europa viel vooral de kwalificatie van Brazilië op. Nog nooit eerder wist een Zuid-Amerikaans land zich zonder verliespunten te kwalificeren. Brazilië won veertien wedstrijden en speelde er drie gelijk. De enige keer dat een Zuid-Amerikaans land zich zonder verliespunten kwalificeerde, was Argentinië in dezelfde kwalificatieserie (al is de kwalificatie van Messi en co minder indrukwekkend, doordat het land zes keer gelijk speelde). Overigens kunnen beide landen nog verliezen, omdat een onderlinge match vervroegd werd beëindigd en niet lang voor het WK 2022 moet worden overgespeeld. 

WK voetbal 2022 Odds

Mede door die kwalificatiereeks is Brazilië een van de favorieten voor de uiteindelijke winst van het wereldkampioenschap. Samen met de huidige wereldkampioen Frankrijk en Engeland zijn de Zuid-Amerikanen de grote favorieten. Die andere Zuid-Amerikanen uit Argentinië delen de odds voor de winst met Spanje. De achtervolgers zijn voornamelijk Duitsland, Nederland en België.

Ook individueel zijn er prijzen te verdelen, bijvoorbeeld voor topscorers en spelers met de meeste assists. Dezelfde landen uit het bovenstaande lijstje leveren ook de spelers voor deze lijstjes: Neymar, Messi en Mbappe maken kans op beide prijzen, maar ook Rode Duivels zijn vertegenwoordigd: Romelu Lukaku heeft prima odds voor de titel van topscorer, terwijl KDB en Eden Hazard voor de aanvoer moeten zorgen. 

WK 2022 wedtips

Toch bent u heus niet aangewezen op deze weddenschappen die pas op het einde van het toernooi bekend worden. Iedere match in het toernooi wordt uitgebreid aangeboden met live weddenschappen en gewone weddenschappen. Zo zet u in op de winnaar, de eindstand of de prestaties van individuele spelers in een wedstrijd. 
Een blik op het speelschema laat ook zien dat er duidelijke favorieten zijn voor de groepswinst. Hoewel zekerheden niet bestaan op een eindtoernooi, leveren die groepswinsten ook prima weddenschappen op. Onder andere België, Engeland, Nederland en Brazilië zijn afgetekend favoriet  in hun eigen groepen. Zo zet u in op allerlei weddenschappen in iedere fase van het toernooi. 

Ook kan het helpen om te letten op de laatste groepswedstrijden. In bijvoorbeeld Groep F van België, Groep C en groep A kan de laatste wedstrijd minder belangrijk zijn. Weten België en Kroatië bijvoorbeeld beide van Canada en Marokko te winnen, dan zijn beide landen al door bij aanvang van de wedstrijd. Een gelijkspel wordt daarmee veel waarschijnlijker dan wanneer een van de landen zich in de match nog moet kwalificeren.  

Een andere manier om het meeste te halen uit uw inzetten op het WK 2022 is door de ontwikkeling in het toernooi in de gaten te houden. Maakt Brazilië bijvoorbeeld een uitglijder in de eerste wedstrijd, dan gaan de odds omhoog voor de toernooiwinst. Ook is het voor de toernooiwinst mogelijk om een each way bet te plaatsen. Gebruikt u deze inzet voor België, dan betaalt u tweemaal de inzet voor de toernooiwinst, maar wint u al op het moment dat België de finale haalt, maar deze uiteindelijk verloren gaat. Diezelfde inzet geldt natuurlijk ook voor ieder ander land. 

Wedden op WK 2022 bij Unibet

Het WK 2022 biedt daarmee allerlei mogelijkheden om zelf mee te winnen. Iedere match wordt spannender met een inzet, waardoor zelfs een bloedeloos gelijkspel een thriller kan opleveren. Bovendien speelt u bij Unibet met de beste odds, of u nu kiest voor een inzet voordat het toernooi begint of pas na de aftrap. 

Wk 2022 bonus en promoties

Ook maakt u bij Unibet gebruik van verschillende promoties rond het wereldkampioenschap. Allereerst staan de gewone extra’s voor u klaar, bijvoorbeeld de geselecteerde verhoogde noteringen, bet-builder boosts op speciale wedstrijden en Combo Boosters. Bij een Combo Booster krijgt u een percentage bovenop de gewone extra die het combineren van wedstrijden al biedt. Zoals bij veel andere toernooien zijn er ook voor het wereldkampioenschap ongetwijfeld extra bonussen. Daarnaast is het wereldkampioenschap het ideale moment voor nieuwe spelers om zich aan te melden en de spannendste sportwinter in jaren mee te maken.