Voetbal wedtermen en begrippen verklaard

Wanneer je net begint met wedden op voetbal kom je soms enkele termen en begrippen tegen die onduidelijk lijken en je mogelijk niet meteen begrijpt wat het betekent. In deze gids zetten we de meest gebruikte termen samen en leggen we ze stuk voor stuk uit. Dus als je volledig nieuw bent wat wedden op voetbal betreft of gewoon je geheugen wil opfrissen vind je hier de perfecte gids.

Woordenschat wedden op voetbal

Reguliere speeltijd:

Bij het wedden op winst na reguliere speeltijd, ook wel eens een 1x2-weddenschap genoemd, zet je in op welk team dat je verwacht dat de wedstrijd zal winnen of dat de wedstrijd op een gelijkspel zal eindigen. Let erop dat het resultaat op het einde van de tweede helft telt voor deze weddenschap. Verlengingen of penalty’s tellen dus niet mee.

Dubbele kans:

Bij een dubbele kans kan je kiezen tussen twee verschillende mogelijke resultaten en de weddenschap gaat gewonnen wanneer 1 van de 2 gekozen resultaten klopt.

Als een team dat thuis speelt de wedstrijd wint, zijn zowel Thuisploeg of gelijkspel als Thuisploeg of Uitploeg winnende weddenschappen. Enkel Uitploeg of gelijkspel verliest.

3-way handicap:

Bij een 3-way handicap, ook wel Europese handicap wordt een virtuele voorsprong gegeven aan een team en wed je op basis van die handicap op de winnaar van de wedstrijd (of gelijkspel)

Voorbeeld: Wanneer je inzet op een 3-way handicap tussen België en Panama waar een wedstrijd met een 0-1 handicap begint voor Panama win je je weddenschap op België als er met minstens 2 doelpunten verschil gewonnen wordt, is het een gelijkspel wanneer België wint met 1 doelpunt verschil en wint Panama wanneer het gelijk speelt of wint.

Asian handicap:

Asian handicaps werken net hetzelfde als 3-way handicaps alleen is er geen optie van een gelijk spel. Een team krijgt een virtuele voorsprong en jij kiest wie op basis van die voorsprong de wedstrijd zal winnen. Indien het daarna gelijk is, krijg je je inzet terugbetaald.

Voorbeeld: In dezelfde wedstrijd tussen België en Panama kan je wedden op Asian handicap België -1. In dit geval krijg je nog steeds je volledige winst wanneer België wint met 2 doelpunten verschil, krijg je je geld terug bij een gelijkspel en wint Panama wanneer het minstens gelijk speelt.

Asian Handicaps zijn er in zowel volle lijnen (+/-1, 2, 3,…) als halve lijnen (+/- 0.5, 1.5, 2.5,…) en kwartlijnen (+/- 0.25, 0.75, 1.25,…). Meer gedetailleerde informatie hierover vind je terug in de handige Asian Handicap wedgids

Over/under weddenschappen:

Over/under sportweddenschappen, soms wel eens afgekort als O/U kan je voorspellen of een bepaalde gebeurtenis meer of minder dan een bepaald aantal keren zal gebeuren. De meest voorkomende over/underweddenschap is op het aantal doelpunten in een wedstrijd, maar het kan in principe voorkomen op bijna alles in een voetbalwedstrijd: aantal kaarten, hoekschoppen, schoten en andere statistieken.

Rust/Reguliere speeltijd:

Bij dit soort weddenschappen, die je soms ook wel afgekort zal zien als HT/FT-weddenschappen voorspel je wie er voor staat bij de rust (of gelijkspel) en wie de wedstrijd uiteindelijk wint. Houd er rekening mee dat het tweede gedeelte van de weddenschap dus rekening houdt met de gehele wedstrijd en niet enkel de tweede helft. Om een weddenschap te winnen moeten beide voorspellingen juist zijn.

Voorbeeld: In de wedstrijd tussen België en Engeland is het 1-1 bij de rust en eindigt de wedstrijd 3-1 voor België. In dit geval is het winnende resultaat Gelijkspel/België

Als in dezelfde wedstrijd België bij de rust al voorstond met 3-0 en Engeland als enige weet te scoren in de tweede helft en het terugbrengt tot 3-2, is het winnende resultaat België/België

Wedstrijd-parlay:

Bij wedstrijd-parlays combineer je verschillende weddenschappen in 1 bet en beide weddenschappen moeten correct zijn om de weddenschap te winnen. Elke wedstrijd-parlay heeft slechts één winnende keuze. Mogelijke weddenschappen bij een wedstrijd-parlay zijn onder andere: Reguliere speeltijd, Totaal aantal doelpunten, totaal aantal corners, beide teams scoren.

H2H-weddenschappen:

In Head-to-headweddenschappen of H2H-weddenschappen worden 2 teams met elkaar vergeleken die niet noodzakelijk tegen elkaar hoeven te spelen. Het winnende team is hetgene dat het beste presteert, meeste scoort, verste eindigt… afhankelijk van de weddenschap in kwestie.

Each Wayweddenschap:

Each Way (E/W) weddenschappen kennen hun oorsprong bij het paardenrennen maar zijn vaak ook in andere sporten terug te vinden waar er gewed kan worden op een groot aantal deelnemers. Bij het plaatsen van een Each wayweddenschap wordt de inzet verdubbeld en zet je in op een team/speler om te winnen en om zich te plaatsen (in de top x eindigen)

Hoeveel plaatsen er precies betaald worden en welke bewerking er gebeurt met de notering is afhankelijk van factoren zoals bijvoorbeeld het aantal deelnemers van een toernooi. Bij het WK voetbal bijvoorbeeld met 32 deelnemers zijn de E/W-voorwaarden 1/2 1-2. Dit wil zeggen dat je gekozen team telt als geplaatst als het in de top 2 eindigt (1-2) en de notering daarvoor gehalveerd wordt (1/2). Let echter op dat deze gebaseerd worden op de fractionele notering.

Voorbeeld: Bij het WK krijgt België een notering van 11.00 om wereldkampioen te worden. Wanneer er 10 euro ingezet wordt each way kan je het volgende winnen:

  • 10 euro wordt ingezet op toernooiwinst: dit levert 110 euro op.
  • 10 euro wordt ingezet op België om in de finale te geraken. De notering hiervan gaat van 11.00 (fractioneel 10/1) naar 6.00 (fractioneel 5/1): dit levert 60 euro op.

Wanneer België zou halen maar verliezen, krijg je 60 euro winst terug, als de finale uiteindelijk gewonnen wordt, is de totale winst 170 euro.

Scorecast:

Een Scorecast weddenschap is een soort combinatieweddenschap waarbij 1) een weddenschap op doelpuntenmaker (eerste, laatste of eender wanneer) gecombineerd wordt met 2) de uiteindelijke score van de wedstrijd. Indien de geselecteerde doelpuntenmaker niet speelt dan wordt de weddenschap geannuleerd.

Wincast:

Een wincast weddenschap is een soort combinatieweddenschap waarbij 1) een weddenschap op doelpuntenmaker (eerste, laatste of eender wanneer) gecombineerd wordt met 2) de winnaar van de wedstrijd (of gelijkspel). Indien de geselecteerde doelpuntenmaker niet speelt dan wordt de weddenschap geannuleerd.

Zet nu in op voetbal