Wie weinig bekend is met weddenschappen op sport of wielrennen in het algemeen, denkt misschien dat wedden op wielrennen een simpele bezigheid is. Niets meer dan inzetten op de winnaar van een etappe, koers of ronde en zien hoe de renners het doen, toch? Hoewel zo’n gewone inzet altijd mogelijk is, biedt wedden op wielrennen meer diepgang. Door de sport en de verschillende weddenschappen beter te leren kennen, plaatst u binnenkort winnende weddenschappen in de grote rondes of kleine koersen door het seizoen.
Wedden op wielrennen
Net als bij andere sporten die Unibet aanbiedt, kan wedden op wielrennen in grotere evenementen en kleinere wedstrijden. Hoe groter het evenement, hoe groter het aantal inzetmogelijkheden. Bij grote rondes als de Tour de France, de Giro of de Vuelta komt u vaker odds boosts tegen, al houden we vanzelfsprekend ook Belgische renners als Remco Evenepoel, Wout van Aert en Jasper Philipsen in de gaten. Verder zet u ook in op klassiekers die in België verreden worden: de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.
Tour de France
Toch blijft de Tour de France het belangrijkste wielerevenement ter wereld. De Ronde van Frankrijk markeert het midden en het hoogtepunt van het wielerseizoen, waar alle liefhebbers en renners naar uitkijken. Over ruim twintig etappes wordt uitgemaakt welke ploegen en renners zich het beste hebben voorbereid.
De Tour staat bekend als een veelzijdige ronde, waar in ieder geval twee tijdritten in worden opgenomen. Het parcours wordt voor iedere editie aangepast, maar volgt veelal hetzelfde stramien met vlakkere etappes aan het begin van de koers, bergetappes vanaf de tweede week in de Pyreneeën en de Alpen en eindigend in Parijs.
Net als andere rondes zijn er verschillende klassementen: een bergklassement voor klimmers, een puntenklassement en het algemeen klassement. Dat laatste klassement zorgt voor de gewone winnaar van de Tour: meestal een all-round renner.
De Ronde van Frankrijk is ook een internationale ronde wat betreft buitenlandse start- en aankomstplaatsen. Vijf keer is België het toneel geweest van de start: Brussel en Luik beide twee maal en Charleroi eenmaal.
Giro
De Giro d’Italia is de Ronde van Italië en de eerste grote ronde van het seizoen. Rond mei worden ruim twintig etappes verreden rondom Italië, al heeft ook de Giro inmiddels buitenlandse etappes in het programma opgenomen. In België waren Seraing en Verviers al eens gaststad van de eerste etappe.
In de Giro ligt het accent vaak iets meer op beklimmingen dan in de Ronde van Frankrijk. Er is een speciale prijs, de Cima Coppi, voor de renner die als eerste het hoogste punt van de ronde bereikt. Daarnaast zijn er speciale wegen, zoals de grindweg die ook in de Stade Bianchi zit of de onverharde weg over de Kronplatz.
Ook de Giro begint over het algemeen vlakker, maar kent meer beklimmingen naarmate het slot van de koers nadert - ook omdat eindpunt Milaan in bergachtig gebied ligt, tegenover het vlakkere land rondom Parijs. Hierdoor wisselt de klassementsleider vaak, doordat sprinters in het begin van de Ronde de overhand hebben, maar later andere specialisten zien excelleren.
Vuelta
De Vuelta, de Ronde van Spanje, was jarenlang het minder belangrijke broertje van de Franse en Italiaanse ronde, maar doordat deze derde ronde het hoofdseizoen afsluit en de organisatie enkele zwaardere beklimmingen heeft opgenomen in het programma, is ook het prestige gestegen.
Waar de andere twee rondes vlak beginnen en steeds meer beklimmingen in het programma zien, zitten de bergen in de Ronde van Spanje meer verspreid over de verschillende etappes. Met de bewijsdrang van de organisatie kunnen hier heel zware beklimmingen in zitten, al zijn de meeste bergetappes gemiddeld genomen minder zwaar. Ook het weer is wisselvalliger dan in de andere twee rondes, wat voor extra uitdagingen zorgt.
Wielerklassiekers
Waar de drie grote rondes steeds uit verschillende soorten etappes bestaan, zijn de bekende wielerklassiekers koersen die op één dag verreden worden. Voor het inzetten op wielrennen zijn dit vaak interessantere races. Renners kunnen immers een slechte dag niet zomaar goedmaken en het specifieke karakter van een race kan voor de ene renner veel beter uitpakken dan voor iemand anders. De belangrijkste klassiekers zijn de vijf monumenten (op volgorde van voorkomen in het seizoen):
- Milaan-San Remo is de eerste klassieker in het seizoen. Doordat start- en eindpunt al vaststaan, is ook de rest van het parcours enigszins in te vullen. Deze eerste klassieker is dan ook een lange, vlakke koers die vooral gunstig is voor sprinters.
- Ronde van Vlaanderen is een eendaagse ronde waarbij het parcours, net als in de grotere rondes, steeds wordt aangepast. Door de jaren heen zijn de wegen in de ronde steeds beter geworden. Niettemin wordt de Ronde van Vlaanderen gekenmerkt door smalle wegen en verschillende stukken met kasseien, wat vaak zorgt voor intense gevechten voorin.
- Die kasseien spelen een hoofdrol in de klassieker die een week later zuidelijk wordt verreden: Parijs-Roubaix. Deze klassieker heeft lange stroken met kasseien van wisselende lengte en kwaliteit, waardoor renners soms een heel andere fiets kiezen. Vaak spelen weersomstandigheden ook een belangrijke rol, doordat de weg bijzonder stoffig is bij droogte of juist verraderlijk glad als het regent. Dit is een vlakke koers, maar fysiek de meest uitdagende.
- Luik-Bastenaken-Luik volgt bijna het karakter van de Tour de France in het klein. De heenweg naar Bastenaken is vlakker, maar op de terugweg komen verschillende beklimmingen door de Ardennen voor. Hierdoor hebben klimmers meestal de overhand boven sprinters.
- De Ronde van Lombardije is de laatste klassieker van het seizoen. In tegenstelling tot de eerdere Italiaanse klassieker is dit een ronde waar klimmers in het voordeel zijn, zeker specialisten in het afdalen.
Wielrennen op de Olympische Spelen
Op de Olympische Spelen zijn wielrenners al vanaf de eerste moderne editie van de partij. Er worden vier disciplines op de fiets verreden: BMX, Mountainbiken, wegwielrennen en baanwielrennen. Die laatste twee vallen beide onder het wielrennen. Het wegwielrennen heeft dezelfde disciplines die ook in een grote ronde voorkomen: tijdritten, individuele wegetappes en ploegenetappes op de weg.
Baanwielrennen
Het baanwielrennen is een heel eigen sport met heel andere boegbeelden dan het wegwielrennen. Ook het inzetten op baanwielrennen is anders dan op de weg. Waar het kiezen van de juiste inzet voor wegwielrennen ook een kwestie is van rekening houden met weersomstandigheden en de vorm van een bepaalde ploeg, zijn de condities in het baanwielrennen veelal gelijk in iedere race.
De bekendste discipline in het baanwielrennen is de ploegenachtervolging. Hierbij beginnen twee teams van vier renners op tegenovergestelde posities op de bekende baan. Weten drie renners van het ene team minimaal twee renners van het andere team in te halen, dan wint dat team de race.
Speciale inzetten voor wielrennen
Net als bij de meeste andere sporten zijn er ook in het wielrennen speciale inzetten die specifiek voor die sport gelden. In het wielrennen bieden de inzetten op de tijdritten en de verschillende klassementen mogelijkheden om uw kennis meer te laten gelden.
Tijdrit
Iedere grote ronde maakt gebruik van minimaal twee tijdritten. Ook is de proloog, zeker in een buitenlandse stad, vaak een tijdrit. Tijdritten zijn heel anders dan een gewone etappe, doordat renners alleen rijden in plaats van in een ploeg. Dit verandert de dynamiek van de etappe en geeft sommige renners daarmee een voordeel, terwijl anderen juist minder goed rijden in een tijdrit dan normaal gesproken verwacht mag worden.
Klassementen
Hierboven staat bij de verschillende klassiekers aangegeven of de koers beter ligt voor sprinters of klimmers. In een grote ronde worden etappes voor sprinters of klimmers afgewisselt, maar is het nog steeds mogelijk om in te zetten op deze specialisten. Het puntenklassement geeft u de kans om op sprinters in te zetten, terwijl het bergklassement vanzelfsprekend voor klimmers geldt. Hierdoor bent u niet alleen aangewezen op de tour-specialisten, maar speelt u in verschillende nevenklassementen tegelijk.
Tips voor inzetten op wielrennen
In het wielrennen spelen enkele omstandigheden een grotere rol dan in sporten als voetbal of tennis. Regent het, dan wordt er gewoon doorgefietst, maar kan de ondergrond heel erg veranderen. Wordt er gereden op kasseien, dan worden die verschillen nog eens uitvergroot. Ook bijvoorbeeld een valpartij kan direct een grote invloed hebben op het verloop van de race en de kansen voor verschillende renners.
Live wedden op wielrennen
Vermijdt u liever het risico dat een vroege valpartij roet in het eten van uw weddenschap gooit, probeer dan live wedden op wielrennen. Hier zet u in aan de hand van het verloop van de race. Demarreert een renner heel vroeg in de race, maar gelooft u in zijn winst? Dan kan dat hogere noteringen opleveren. Deze noteringen worden gedurende de race steeds aangepast. Ook krijgt u bij belangrijke evenementen statistieken te zien die u meer vertellen over de verschillende kansen voor renners aan de hand van hoe ze in het verleden hebben gepresteerd.