Hoe wedden op het Eurovisie Songfestival 2023?

Hoe wedden op het Eurovisie Songfestival 2023?

Het Songfestival komt er weer aan! Dit betekent genieten van mooie optredens, afwisselende muziek en natuurlijk spectaculaire shows. Bij Unibet ben je aan het juiste adres voor wedden op het Eurovision Songfestival 2023. Aan een geregistreerd account heb je genoeg. Kies de deelnemer uit wie volgens jou de beste kans maakt en zet in tegen de beste odds!

Een wedje is zo gelegd, waarmee jij de beleving van het prachtige liedjesfestijn nóg leuker maakt. Nu je hier toch bent, in deze gids geven we je alle informatie over het Songfestival. Denk aan de halve finale, finale, deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival en meer. Ook geven we antwoord op de belangrijkste zaken, zoals: wanneer is het Eurovisie Songfestival 2023?

 

Wat is het Eurovisie Songfestival 2023?

Het Eurovisie Songfestival is een jaarlijks terugkerend zangfestijn. Diverse landen uit Europa doen mee, door een artiest of artiesten in te zenden met een uniek nummer. Het doel is: het nummer ter gehore brengen en hopen dat het in de smaak valt. Dit bij zowel de vakjury als de kijkers thuis, die het spektakel via de televisie volgen. 

Tijdens het Eurovision Songfestival zijn er algemeen gezien drie fases: 

 • Bepaling inzending
 • Halve finales
 • Finale

Elk land mag zelf bepalen welke artiest of artiesten ze naar het Eurovisie Songfestival sturen. Het ene land selecteert de inzending op basis van een selectiecommissie. Het andere land organiseert een nationale show. In België werd de inzending bijvoorbeeld aan de hand van de Eurosong competitie bepaald, die een verrassende winnaar opleverde: Gustaph met het nummer “Because of You”.

 

Wie gaat er naar de Eurovisie Songfestival finale?

Nadat alle inzendingen bekend zijn, zullen de artiesten naar het gastland reizen en daar in de halve finale hun nummer ter gehore brengen. Op basis van de televoters wordt vervolgens de finale samenstelling bepaald. In de finale nemen alle finalisten het nog een keer tegen elkaar op, waarbij de vakjury én televoters uiteindelijk samen de winnaar bepalen.

 

Wanneer is het Eurovisie Songfestival?

Het Eurovision Songfestival wordt vrijwel elk jaar in de tweede week van mei georganiseerd. Dat is dit jaar niet anders. De agenda ziet er als volgt uit:

 • Eerste halve finale – 9 mei 2023
 • Tweede halve finale – 11 mei 2023
 • Finale – 13 mei 2023

Beide halve finales worden live op televisie uitgezonden, dus als je een echte liefhebber bent kun je al vanaf de dinsdag genieten. De tweede halve finale is vervolgens op donderdag en het slotstuk van het spektakel is op zaterdagavond. Verwacht weer een grootse, lange show vol spetterende optredens!

 

Waar wordt het Eurovisie Songfestival 2023 gehouden?

De gouden regel van het Eurovision Songfestival is dat de winnaar van het Songfestival de volgende editie mag organiseren. Zo won Nederland in 2019 en zij organiseerden in 2021 (een jaar later in verband met Covid) het Songfestival. Hier won Italië en zo vond het liedjesfestijn in 2022 plaats in Turijn. Oekraïne heeft deze editie gewonnen, maar vanwege de situatie in het land is de organisatie daar niet verstandig.

Het Verenigd Koninkrijk heeft zich daarom opgeworpen als alternatief. Zodoende zal het Eurovisie Songfestival 2023 plaatsvinden in Liverpool. Dit gaat op voor de twee halve finales en natuurlijk de finale. Mocht je er nog heen willen reizen om België toe te juichen, dan kunnen we je uit de droom helpen. De halve finales en finale zijn volledig uitverkocht.

 

Wie gaat er naar het Eurovisie Songfestival 2023?

Het is landen niet verplicht om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival 2023 en elke andere editie. Hierdoor is het aantal deelnemers door de jaren heen altijd wat variabel geweest. Doorgaans doen de meeste landen wel mee aan het festijn, waarbij zes landen eigenlijk gegarandeerd zijn: de winnaar van de vorige editie en de ‘big five’.

De winnaar van de vorige editie staat standaard in de Eurovisie Songfestival finale, dus dan is meedoen natuurlijk enigszins vanzelfsprekend. De big five zijn: Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Zij leveren financieel de grootste bijdrage aan het spektakel, wat ze een directe finaleplaats oplevert.

De landen die dit jaar meedoen aan het Eurovisie Songfestival zijn naast de genoemde big five en Oekraïne:

 

Albanië

Armenië

Australië

Azerbeidzjan

België

Cyprus

Denemarken

Estland

Finland

Georgië

Griekenland

Ierland

IJsland

Israël

Kroatië

Letland

Litouwen

Malta

Moldavië

Nederland

Noorwegen

Oostenrijk

Polen

Portugal

Roemenië

San Marino

Servië

Slovenië

Tsjechië

Zweden

Zwitserland

       


De landen die dit jaar niet meedoen zijn: Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro. Rusland is uitgesloten van deelname.

 

Hoeveel landen doen er mee aan het Eurovisie Songfestival?

Afgaande op de afgelopen jaren, ligt het aantal deelnemers doorgaans op 35 tot 40 landen. Er is bijna elk jaar wel een land dat niet meedoet. Dit kan allerlei redenen hebben, zoals de kosten. Dit jaar bestaat het totale veld deelnemers voor het Eurovision Songfestival uit 37 landen.

Dit zijn de big 5, de winnaar van vorig jaar en 31 andere landen. Deze landen in het schema hierboven. In de finale is er plek voor 25 landen, waardoor er dus 12 landen zullen moeten afvallen. Dit zal via de twee halve finales gaan, waarbij het publiek stemt op hun favoriete nummers.

 

Hoe vaak won België het Eurovisie Songfestival?

België is één van de vaste deelnemers aan het Eurovision Songfestival. Zij waren bij de eerste editie in 1956 al van de partij. Ondanks vele deelnames, hebben we slechts eenmaal gewonnen. Dat is inmiddels ook al een lange tijd geleden. Zo won Sandra Kim in 1986 met het liedje “J’aime la vie”. Ondanks dat we slechts één keer hebben gewonnen, waren we wel een paar keer dichtbij

In 1978 en in 2003 werd België op het Eurovision Songfestival tweede. Als we naar de afgelopen 10 jaar kijken is het erg wisselvallig qua resultaten. Zo werden we twee keer vierde (in 2015 en 2017), maar ook een paar keer 19e (2021 en 2022). Kan Gustaph dit jaar het tij keren voor de Belgische deelname?

Leuk detail: België heeft sinds het ontstaan van het Songfestival in totaal 63 keer meegedaan. Enkel Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk deden vaker mee.

 

Uitslag Eurovisie Songfestival 2022

Nu de editie van 2023 steeds dichterbij komt en de focus daar vooral op ligt, blikken we toch nog even terug op de vorige editie. Die werd zoals aangehaald door Oekraïne gewonnen, die een zeer grote gunfactor had vanwege de situatie in het land. 

De uitslag van de top 10 van vorig jaar is:

 1. Oekraïne - Kalush Orchestra met “Stefania” (631 punten)
 2. Verenigd Koninkrijk - Sam Ryder met “Spaceman” (466 punten)
 3. Spanje - Chanel met “SloMo” (459 punten)
 4. Zweden - Cornelia Jakobs met “Hold me Closer” (438 punten)
 5. Servië - Konstrakta met “In corpore sano” (312 punten)
 6. Italië - Mahmood & Blanco met “Brividi” (268 punten)
 7. Moldavië - Zdob și Zdub & Frații Advahov met “Trenulețu” (253 punten)
 8. Griekenland - Armanda Tenfjord met “Die Together” (215 punten)
 9. Portugal - Maro met “Saudade, saudade” (207 punten)
 10. Noorwegen - Subwoolfer met “Give that Wolf a Banana” (182 punten)

 

België kwam met Jérémie Makiese en het nummer “Miss You” niet verder dan de negentiende plaats. Onze noorderburen werden elfde. Hun inzending was S10 met “De Diepte”.

 

Punten Eurovisie Songfestival 2023

Via de halve finales wordt de samenstelling van de finale bepaald. Dit door middel van televoters en dat zijn alle kijkers via televisie, die door middel van hun mobiel een stem kunnen uitbrengen. In de finale komt daar nog de vakjury bij. Beide kampen geven hun stem en dit wordt omgezet naar punten, die vervolgens uitgereikt worden aan landen.

Hierbij is de regel dat stemmers niet kunnen en mogen stemmen op de inzending uit eigen land. De punten die worden toegekend wegen aan beide kanten net zo zwaar. Het enige verschil is dat de punten van de jury al worden bepaald in een aparte show die een avond eerder plaatsvindt. De vakjury kijkt anders naar de inzendingen, gezien zij meer letten op de zang, opbouw, het optreden, de show, originaliteit, enzovoort.

Televoters neigen meer naar stemmen op het nummer dat het lekkerste klinkt of wat de leukste show is. Hoe dan ook, de verdeling is onderaan de streep qua stemmen gewoon 50/50. De (eerder bepaalde) punten worden in de finale eerst door de vakjury uitgedeeld. Zodra dat is gedaan, zal het land dat onderaan staat via een liveverbinding de stemmen van de televoters bekendmaken. Hierbij worden er 1 tot 12 punten gegeven.

Doordat de voorkeur zo anders kan liggen onder het publiek dan bij de vakjury, is het vaak erg spannend. Soms zelfs tot het allerlaatste moment. 

 

Eurovisie Songfestival finale 2023

Het belangrijkste moment van het Eurovision Songfestival 2023 voor België en alle andere deelnemende landen is natuurlijk de finale op zaterdag 13 mei. Om 21:00 uur ’s avonds barst het festijn los. Het duurt veelal tegen de 2 uur om alle deelnemers te laten optreden. Vervolgens zal het uitdelen van de punten plaatsvinden. Dit alles gebeurt live in de uitzending en duurt ongeveer anderhalf uur. Maak je dus maar alvast klaar voor een spannende avond!

Je kunt jouw Eurovision Songfestival 2023 beleving nog spannender maken met een weddenschap tegen de beste odds. Bij Unibet vind je een uitgebreid overzicht van deelnemers, hoe de kansen liggen en welke inzendingen de beste odds hebben. Wedden op het Songfestival is zo gedaan, waarbij je in een mum van tijd hebt ingezet op jouw favoriet. Ook speel je al mee met gokken op het Eurovisie Songfestival in de halve finales. Hierbij bieden we je verschillende wedopties, check zeker even de mogelijkheden!