Hoe wedden op het Eurovisie Songfestival 2024?

Haal de opvallende kleding en bijbehorende microfoons maar uit de kast, want het Songfestival staat weer voor de deur. Dat betekent dat we volop gaan genieten van bijzondere muziek, weerzinwekkende optredens en onvergetelijke shows. Waar je doorgaans vooral bezig bent met het gokken op sport, is het voor nu eventjes anders. Het is namelijk tijd om te wedden op het Songfestival bij Unibet. Het enige wat jij nodig hebt is een geregistreerd en geverifieerd account. Heb jij een favoriet? Dan houdt niets je tegen om te gokken op het Songfestival 2024. 

aarschijnlijk weet jij al enigszins hoe je een weddenschap plaatst. Toch willen we je vertellen dat het wedden op het Songfestival de belevenis van het mooiste muziekevenement van het jaar hiermee nog een extra boost krijgt. Om jou op weg te helpen vertellen we je er middels deze gids meer over. Denk hierbij aan de halve finale, de finale, de deelnemende landen en meer. Daarnaast lees je wanneer het Eurovisie Songfestival 2024 plaatsvindt en wie er vorig jaar het beste was. Veel plezier!

 

Wat is het Eurovisie Songfestival 2024?

Het Eurovisie Songfestival is een jaarlijks terugkerend zangfestijn. Een groot aantal landen uit Europa doet mee door een artiest of artiesten in te zenden met een uniek nummer. Het doel is simpel. Het liedje dat het meest in de smaak valt, is de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2024. Dit alles wordt bepaald door zowel de vakjury als de kijkers thuis. Want ook jij gaat stemmen, toch?

We leggen je graag uit hoe het Eurovisie Songfestival eruit ziet. Het vindt namelijk plaats aan de hand van 3 fasen:

  • Bepalen van de inzending per land
  • Halve finales
  • Finale

Het mooie aan het Songfestival is dat elk land zelf mag bepalen met welk soort nummer zij op de proppen komen. Dat men hier gretig gebruik van maakt, is duidelijk te zien aan de inzendingen die we jaarlijks voorbij zien komen. Zo organiseert het ene land een nationale show om te bepalen wie er naar het Songfestival mag, terwijl sommige landen gebruik maken van een commissie die bepaalt wie de winnaar is.  

 

Wie gaat er naar de Eurovisie Songfestival finale?

Nadat elk land haar inzending bekend heeft gemaakt, reizen alle landen af naar het land waar het Eurovisie Songfestival gehouden wordt. Hier is het de bedoeling om het nummer in de halve finale aan iedereen te laten horen. Naar aanleiding van de optredens in de halve finale, bepalen de zogenoemde ‘televoters’ welke landen het tegen elkaar opnemen in de allesbeslissende finale. Tijdens deze finale brengen alle landen hun inzending nog eenmaal ten gehore, waarna de vakjury en de mensen thuis bepalen wie de eindwinnaar van het Eurovisie Songfestival is. 

 

Wanneer is het Eurovisie Songfestival?

Liefhebbers van de lente zeggen vaak dat ze dit zijn vanwege het voorjaarszonnetje. Toch kunnen we er niet omheen dat het Eurovisie Songfestival hier ook een grote rol in speelt. Het Songfestival wordt namelijk jaarlijks in de tweede week van mei georganiseerd. Dat geldt ook voor het jaar 2024. Dit jaar ziet de agenda er als volgt uit:

  • Eerste halve finale: Dinsdag 7 mei
  • Tweede halve finale: Donderdag 9 mei
  • Finale Zaterdag 11 mei

Goed nieuws voor de televisiekijkers onder ons. Naast de finale worden namelijk ook de twee halve finales uitgezonden op televisie. Wat dat betreft kan je vanaf dinsdag al genieten van dit jaarlijkse spektakel. De tweede halve finale vindt plaats op donderdag 9 mei, waarna je op vrijdag even tot rust kunt komen. Tot slot is de finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdagavond 11 mei. Neem gerust de hele avond vrij, aangezien het een langdurig spektakel van jewelste gaat worden. 

 

Waar wordt het Eurovisie Songfestival 2024 gehouden?

In tegenstelling tot grote voetbaltoernooien zoals het WK Voetbal of EK Voetbal, wordt de locatie van het Eurovisie Songfestival bepaald door de winnaar van het vorige jaar. Zo waren onze noorderburen bijvoorbeeld de sterkste in 2019, waarna de eerstvolgende editie in het Rotterdamse Ahoy werd gehouden. Tijdens deze editie was Italië de winnaar, waarna de editie in 2022 in Turijn werd gehouden. 

De winnaar van vorig jaar was Zweden. Zij waren de sterkste in Liverpool, de toenmalige locatie van het Eurovisie Songfestival. Oorspronkelijk zou de locatie Oekraïne zijn, aangezien zij het jaar hiervoor het sterkst waren. Door de oorlog in Oekraïne werd er echter uitgeweken naar het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar vindt het Eurovisie Songfestival wel plaats in het land dat vorig jaar het sterkste was: Zweden. Om die reden reist het hele circus dit jaar af naar het Zweede Malmö.

 

Wie gaat er naar het Eurovisie Songfestival 2024?

Dit jaar doen er een stuk minder landen mee aan het Songfestival. Het aantal ligt in totaal op 37. Luxemburg is nieuw, en doet voor het eerst sinds 31 jaar weer mee. Een van de ontbrekende landen is Roemenië. Net zoals vorig jaar mogen Rusland en Wit-Rusland niet meedoen, terwijl Israël opvallend genoeg wel mee doet. Hier was de nodige twijfel over, omdat verschillende artiesten uit Finland, IJsland, Ierland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk vinden dat Israël geboycot moet worden vanwege de oorlog. Reden genoeg voor Londen om een groot feest af te lasten. Puur vanwege het feit dat Israël een van de deelnemende landen is. 

Het is niet verplicht om jezelf als land in te schrijven voor het Songfestival. Dit zorgde er de afgelopen jaren voor dat er steeds een ander aantal deelnemende landen te vinden was. Zoals gezegd ligt het aantal dit jaar op 37, een getal dat iets minder hoog dan de afgelopen jaren ligt. Zes van deze landen zijn altijd zeker van deelname aan de finale. Dit zijn Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de winnaars van het voorgaande jaar. De reden hiervoor is het feit dat deze landen financieel de grootste bijdrage leveren aan de organisatie van het Eurovisie Songfestival.

 

Hieronder volgt een overzicht van alle landen die meedoen aan het Eurovisie Songfestival:

Kroatië

Oekraïne

Italië

Zwitserland

Nederland

België

Griekenland

Israël

Zweden

Frankrijk

Oostenrijk

Litouwen

Verenigd Koninkrijk

Noorwegen

Georgië

Ierland

Finland

Armenië

IJsland

Azerbeidzjan

Servië

Albanië

Estland

Cyprus

Slovenië

Australië

Polen

Denemarken

Spanje

Portugal

Letland

Duitsland

Malta

Luxemburg

Tsjechië

Moldavië

San Marino

         

        

Hoeveel landen doen er mee aan het Eurovisie Songfestival?

Het aantal deelnemers aan het Eurovisie Songfestival ligt jaarlijks tussen de 35 en 40 landen. Opvallend genoeg is er elk jaar opnieuw een land dat besluit af te zien van deelname. Dit heeft vaak uiteenlopende redenen zoals oorlog, kosten of andere aspecten. Het Eurovisie Songfestival 2024 bestaat uit 37 deelnemers. Het betreft de zogenoemde big 5, bestaande uit Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is de winnaar van afgelopen jaar, Zweden, uiteraard ook van de partij. Hiernaast zijn er nog 31 andere landen die dit jaar strijden om de felbegeerde titel in de Malmö Arena. 

25 van deze landen zijn te zien in de allesbeslissende finale. Dit betekent dat er in totaal 12 landen zullen afvallen en het helaas niet schoppen tot zaterdag 11 mei. Deze 12 afvallers worden bekendgemaakt na de tweede halve finale van donderdag 9 mei. Dit wordt bepaald door het publiek. 

 

Hoe vaak won België het Eurovisie Songfestival?

Een land dat jaarlijks van de partij is op het Eurovisie Songfestival is België. Sterker nog, België was al van de partij tijdens de eerste editie die plaatsvond in het jaar 1956. Ondanks het feit dat België inmiddels 64 keer meedeed aan het Songfestival, kroonde het land zich tot nu toe pas een keer tot winnaar. Deze enige overwinning was in het jaar 1986 toen Sandra Kim de sterkste bleek te zijn met het nummer ‘J’aime la vie’. Een leuk detail: alleen het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk deden vaker mee aan het Eurovisie Songfestival. 

Ondanks het feit dat België het Songfestival maar een keer wist te winnen, scheelde het meerdere malen bijzonder weinig. Zo eindigde België zowel in 1978 als in 2003 als tweede. De afgelopen 10 jaar gaat bijzonder wisselvallig voor de Belgen. In 2015 en 2017 behaalde België namelijk een zeer verdienstelijke 4e plek, terwijl men in 2021 en 2022 genoegen moest nemen met een 19e positie op de ranglijst. In 2023 kende België daarentegen opnieuw een redelijk succesvol jaar. Gustaph werd 7e met 182 punten en kreeg onder andere de 12 punten van Australië, Georgië en Griekenland. 

 

Uitslag Eurovisie Songfestival 2023

De editie van 2024 staat op het punt van beginnen, maar toch nemen we je graag even mee terug naar de editie van vorig jaar. Deze werd gewonnen door Zweden, dat in Loreen een artiest van grote klasse afzond.

Hieronder volgt de top 10 van vorig jaar:

Positie

Land

Artiest - Nummer

1

Zweden

Loreen - Tattoo

2

Finland

Käärijä – Cha Cha Cha

3

Israël 

Noa Kirel - Unicorn

4

Italië

Marco Megnoni – Due Vite

5

Noorwegen

Alessandra Mele – Queen of Kings

6

Oekraïne

Tvorchi – Heart of Steel

7

België

Gustaph – Because of You

8

Estland

Alika Milova - Bridges

9

Australië

Voyager - Promise

10

Tsjechië

Vesna – My Sister’s Crown

 

Punten Eurovisie Songfestival 2024

Zoals bekend wordt de samenstelling van de finale bekendgemaakt door alle verrichtingen in de halve finales. Het zijn hierin de televoters die middels hun mobiel een stem op hun favoriete land kunnen uitbrengen. Naast de televoters komt daar in de finale ook nog een vakjury bij kijken. Beide kampen geven hun stem, die vervolgens wordt omgezet naar een x aantal punten. Deze worden vervolgens toegekend aan de landen. 

Een zeer voor de hand liggende regel is dat stemmers niet op hun eigen land mogen stemmen. Daarnaast wegen de stemmen van de vakjury en die van de televoters even zwaar. Het enige verschil is dat de punten van de jury al in een eerder stadium bekend zijn. Deze punten worden verdeeld naar aanleiding van een show die al eerder op de avond plaatsvindt. De vakjury let daarnaast niet alleen op het nummer, maar kijkt ook zeker naar de zang, opbouw, het optreden, de show, originaliteit, enzovoort.

De televoters kijken vaak gewoon naar het liedje dat hen het beste klinkt. Of naar hoe spectaculair een bepaalde show is. Waar het ook op neerkomt, de punten van de jury en de televoters worden vervolgens 50/50 verdeeld. Zodra de punten van de jury in de finale worden uitgedeeld, is het de beurt aan de stemmers in de landen die meedoen. Daarbij krijgen ook niet alle landen punten. Er worden namelijk tussen de 1 en 12 punten uitgegeven, waardoor sommige landen met 0 punten komen te staan. Het leuke is overigens dat de score van de vakjury en die van de televoters vaak flink uit elkaar liggen. Hierdoor staan we jaarlijks weer voor fraaie verrassingen. 

 

Eurovisie Songfestival finale 2024

Het zal je niet verbazen dat het belangrijkste moment van het Eurovisie Songfestival plaatsvindt op zaterdag 11 mei. Dit festijn barst los op zaterdagavond vanaf 21.00 uur, waarna je zoals gezegd wordt getrakteerd op 25 enerverende shows. De gehele show duurt vaak ongeveer 2 uur. Hierna zijn er nog allerlei andere zaken die worden besproken, waarna de stemmen worden geteld. De uitslag is vanzelfsprekend het meest spannende onderdeel van het Eurovisie Songfestival. Vanaf dat moment gaan de deelnemende landen pas zien hoe zij scoren. Alles gebeurt live, waardoor niemand op aarde ook maar weet wie de grote winnaar van de avond gaat zijn. Wat dat betreft kun je jezelf alvast opmaken voor een uiterst spectaculaire avond. 

Je maakt het Eurovisie Songfestival 2024 nog spannender door hier een weddenschap op te plaatsen. Zeker omdat je dit bij Unibet tegen de hoogste odds doet. Bij Unibet vind je een uitgebreid overzicht van de deelnemers en zie je naar aanleiding van de odds welke landen tot de favorieten behoren. Het goede nieuws is dat wedden op het Eurovisie Songfestival zo gepiept is en dat het jou in principe weinig moeite kost. Zo heb je binnen een mum van tijd ingezet op jouw favoriete land. 

Daarbij gok je niet alleen op de finale, maar heb je ook de optie om jouw inzetten op het Songfestival te plaatsen tijdens de halve finales van dinsdag 7 mei en donderdag 9 mei. Unibet biedt jou een groot aantal mogelijkheden wat betreft weddenschappen, waardoor jij hier zeker je voordeel uit kan halen. Geniet van de show en moge de beste winnen!