Asian handicaps: Wat zijn asian handicaps?

Wat is een Asian handicap? Een Asian handicap is een bettype waarbij er aan een van beide teams een bepaald voordeel wordt gegeven en waarbij het aantal verschillende uitkomsten van het 1x2-model wordt verminderd van 3 naar 2. Er wordt op die manier geprobeerd te streven naar een uitkomst waarbij de kans voor elke uitkomst ongeveer 50% is om te winnen en de notering zodoende dicht tegen 2.00 ligt. Meestal worden er echter ook alternatieve lijnen aangeboden, waarbij de noteringen dan ook verder uit elkaar liggen. In deze gids leggen we u precies uit hoe Asian Handicaps werken zodat u er meteen mee aan de slag kan.

Hoe werken Asian Handicaps?

Asian handicaps werken net zoals gewone handicaps, waarbij een hypothetisch voor- of nadeel wordt gegeven aan de teams die spelen in een wedstrijd.

Concreet voorbeeld: In een wedstrijd tussen Zulte Waregem en Moeskroen zijn de noteringen 1.45 voor Zulte Waregem om te winnen, 4.75 voor een gelijkspel en 6.75 voor winst van Moeskroen. Zulte Waregem is duidelijk favoriet en inzetten op Zulte Waregem brengt niet bijster veel op. Bij het wedden op Asian Handicaps is het mogelijk om de notering van Zulte Waregem te verhogen door bijvoorbeeld in te zetten op ‘Zulte Waregem -1’, met een notering van 1.80. In dat scenario win je je weddenschap als Zulte Waregem wint met minstens twee doelpunten verschil, krijg je je inzet terug bij exact 1 doelpunt verschil. Zet je langs de andere kant in op ‘Moeskroen +1’, dan verlies je wanneer ze met meer dan twee doelpunten verliezen, krijg je je inzet terug bij 1 doelpunt verschil en win je in alle andere gevallen.

Een ander voorbeeld: Standard tegen KAA Gent, een gelijkaardige wedstrijd waar beide teams ongeveer evenveel winstkans hebben. Ook in dit soort wedstrijden kan je je risico beperken door in te zetten op Asian Handicap 0. Hierbij win je wanneer jouw gekozen team de wedstrijd wint, en wanneer het toch in een gelijkspel zou uitdraaien, dan krijg je je inzet terug. Asian Handicap 0 komt dus eigenlijk neer op de klassieke ‘draw no bet’-weddenschap. Denk er ook aan dat je veel van de wedstrijden waar je op kunt wedden live kunt kijken via de streams van Unibet TV

Halflijnen en Kwartlijnen in Asian Handicaps

In bovenstaande voorbeelden hebben we het uitsluitend gehad over volle lijnen (-/+1 en 0). Daarnaast zal je echter ook halve lijnen en kwartlijnen terugvinden. Bij halve lijnen zie je waardes staan eindigend op .5 zoals +/-0.5, +/-1.5, +/-2.5, enz. Kwartlijnen eindigen steeds op .25 of .75 zoals +/-0.25, +/-0.75, +/-1.25, +/-1.75, enz.

Wedden op Asian Handicaps met de halve lijn +0.5 betekent dat je team de wedstrijd virtueel start met een half doelpunt voorsprong. Dat betekent dat je je weddenschap wint wanneer de wedstrijd eindigt op winst voor je gekozen team of een gelijkspel. Wanneer het team verliest, verlies je ook je weddenschap. Wanneer je inzet op +1.5 start je team virtueel met anderhalf doelpunt voorsprong en verlies je enkel je weddenschap als je team met meer dan twee doelpunten verschil verliest. Bij het inzetten op -0.5 en -1.5 gebeurt hetzelfde, maar dan net omgekeerd.

Asian Handicaps met kwartlijnen betekent dat je je inzet verdeelt over de halve lijn en de volle lijn ertussen. We schetsen dit even met een duidelijk voorbeeld. Wanneer je inzet op een team om de wedstrijd te winnen met een handicap van -0.25, verdeel je eigenlijk je inzet over Handicap 0 en handicap -0.5. Dat betekent dat je je bet volledig wint wanneer je team wint met 1 doelpunt verschil (zowel 0 als -0.5 winnen dan), je je inzet half terug krijgt bij een gelijkspel (je verliest de -0.5 maar krijgt inzet 0 terug) en je je inzet volledig verliest in alle andere situaties. Op dezelfde manier krijg je bij een inzet op -0.75, dus verdeeld over -0.5 en -1, de volledige winst wanneer je team met 2 doelpunten verschil wint, halve winst wanneer het team wint met 1 doelpunt verschil en verlies je je bet in alle andere gevallen.

Wat zijn Asian Totals?

Asian totals zijn een andere vorm van Asian weddenschappen waar niet gekeken wordt naar het verschil in doelpunten maar naar het totaal aantal doelpunten in een wedstrijd. Het werkt exact hetzelfde zoals de gewone over/under bets, al zijn er bij Asian totals ook halve en kwartlijnen.

Wanneer je inzet op volle lijnen in Asian totaal, bijvoorbeeld over 2 doelpunten, betekent het dat je wint wanneer er meer dan 2 doelpunten gescoord worden. Bij 2 doelpunten krijg je je inzet terug, bij minder dan twee doelpunten verlies je dan.

Wanneer je inzet op de halve lijnen bij Asian totalen zijn er slechts 2 mogelijke uitkomsten, ofwel win je je bet, ofwel verlies je hem. De halve lijnen werken exact hetzelfde als over/underweddenschappen.

Wanneer je inzet op kwartlijnen bij Asian totaal verdeel je net als bij Asian handicaps je inzet over de halve en de volle lijn. Wanneer je zo bijvoorbeeld inzet op over 1.25 doelpunten verdeel je je inzet over over 1 en over 1.5 doelpunten. Je krijgt de volledige winst bij minstens 2 gemaakte doelpunten, je krijgt je halve inzet terug bij 1 gemaakt doelpunt en verliest volledig bij een doelpuntloze wedstrijd.

Nu je volledig bent ingeleid in de wereld van Asian handicaps en Asian totalen, is het tijd om je kennis in de praktijk uit te testen. Onthoud dat Asians niet alleen bij voetbal beschikbaar zijn maar doorgaans ook bij andere sporten zoals bijvoorbeeld ijshockey.

Uitleg over andere voetbal termen nodig die je vaker zult tegen komen tijdens het wedden, kijk dan hier.

Zet in op sporten met Asian Handicaps